Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας 353.000 Ποντίων

- Newsroom

five_col_3Ημέρα μνήμης και πένθους η σημερινή για όλους τους Έλληνες, οι οποίοι κλίνουν με σεβασμό το γόνυ στους 353.000 Πόντιους που σφαγιάστηκαν αναίτια από τους τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ και του Τοπάλ Οσμάν.



Ολόκληρο το ελληνικό έθνος απανταχού της Γης τιμά με εκδηλώσεις λαμπρές τη γενοκτονία, ένα από τα θλιβερότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, την οποία η Τουρκία επιμένει πεισματικά, 88 χρόνια μετά, να μην αναγνωρίζει.
Σαν σήμερα ήταν η αποφράδα ημέρα που ο Κεμάλ το 1919 αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή, και αντί να προστατέψει τους έλληνες κατοίκους από τη δολοφονική μανία των τσετών συμμάχησε μαζί τους και με τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα "Η Τουρκία στους Τούρκους" έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο, που ήδη είχε αρχίσει το 1915, με θύματα 353.000 Ελληνοπόντιους.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέφυγε μεγάλο τμήμα των Ποντίων, διοργανώνονται εκδηλώσεις από διάφορους συλλόγους.

Ειδικότερα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) διοργανώνει συγκέντρωση τιμής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το μνημείο γενοκτονίας των Ποντίων, σήμερα στις 8 μ.μ., με κεντρικούς ομιλητές τους ευρωβουλευτές Γ. Δημητρακόπουκλο και Σ. Λαμπριανίδη. Στην εκδήλωση θα κληθεί για πολλοστή φορά η Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος χιλιάδων Ελλήνων και να ζητήσει συγγνώμη. Θα προβληθεί το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το αίτημα στην τουρκική κυβέρνηση και στους συναρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον θα ζητηθεί να απομακρυνθεί από την ακρόπολη της Κερασούντας ο ανδριάντας του σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν και οι συγκεντρωμένοι στην εκδήλωση θα διατρανώσουν για άλλα μια φορά την απόφασή τους να αγωνιστούν με σθένος για τη δικαίωση των θυμάτων της γενοκτονίας.
Νωρίτερα στις 13.30 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει τη δική της εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στέλιος Παπαθεμελής, με θέμα "Γενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολής, τραγωδία χωρίς κάθαρση και έγκλημα χωρίς τιμωρία". Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό δρώμενο με δημώδη άσματα και χορούς του Πόντου. Συμμετέχουν η χορωδία του ποντιακού συλλόγου Καλαμαριάς, η σχολή χορού της Κατερίνας Κοτρίδου και το πολιτιστικό κέντρο νεοπροσφύγων Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης "Τραντέλλενοι".
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα κατατεθεί ψήφισμα στο τουρκικό προξενείο από αντιπροσωπεία ποντιακών σωματείων.

Υπό τους ήχους της λύρας

Αύριο, με πρωτοβουλία της νομαρχίας, η Θεσσαλονίκη θα ξυπνήσει υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας. Ογδόντα οκτώ λυράρηδες, όσα και τα χρόνια από την έναρξη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Μουσταφά Κεμάλ κατά του ποντιακού ελληνισμού, θα αναπτυχθούν στο βυζαντινό ανατολικό τείχος με επίκεντρο τον πύργο του Τριγωνίου, πλαισιωμένοι από μέλη χορευτικών συγκροτημάτων. "Θέλουμε", επισημαίνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, "να υπενθυμίσουμε στους 'ελληνες πολιτικούς και στο σύνολο του ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδας, το πάγιο αίτημα των Ποντίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία".
Στην εκδήλωση συμμετέχουν: σχολές εκμάθησης ποντιακής λύρας από Καβάλα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη και η μεικτή χορωδία της σχολής "Μουσική Στέγη Λύρα", η Εύξεινος Λέσχη Κοπανού Ημαθίας, ο σύλλογος Ποντίων Κιβωτιανών Βέροιας, ο σύλλογος Ποντίων "Αλέξανδρος Υψηλάντης" Κρύας Βρύσης Πέλλας, η Ένωση Ποντίων "Αργοναύτης" Κιλκίς, ο σύλλογος συνταξιούχων παλιννοστούντων "Η καμπάνα" από τη Θεσσαλονίκη, ο σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης "Αλέξανδρος Υψηλάντης", το πολιτιστικό πνευματικό κέντρο ελλήνων παλιννοστούντων "Οι Τραντέλληνες", ο σύλλογος Ελληνοποντίων προσφύγων "Ο Καύκασος" και ο σύλλογος δήμου Θερμαϊκού "Τραντέλληνες".
Επιπλέον, από τις 8 αύριο το πρωί θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης και φωταγώγηση των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της νομαρχίας έχει ως εξής: Αύριο στις 10 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον ναό της Αγίας Σοφίας, όπου θα μιλήσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Στις 10.45 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον διοικητή του Γ' Σ.Σ. τον νομάρχη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους κομμάτων, ποντιακών σωματίων και παλιννοστούντων.

Εκδήλωση πρεσβείας Ισραήλ

Από τον πρέσβη του Ισραήλ Άλι Γιάχια θα βραβευτούν σήμερα οι έλληνες σωτήρες. Η εκδήλωση θα γίνει στο "Μακεδονία Παλάς", στις 8 το βράδυ, και διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάς-Ισραήλ. Οι τιμώμενοι Έλληνες θα λάβουν τα βραβεία των "Δικαίων των Εθνών" από το Ινστιτούτο Γιάντ Βασέμ του Ισραήλ, το οποίο ασχολείται με τη διαιώνιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.


353 κόκκινα κεριά στη μνήμη 353.000 ψυχών

Ανάβοντας συνολικά 353 κεριά, που συμβόλιζαν τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, μέλη συλλόγων νεολαίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
Τα 353 κόκκινα κεριά άναψαν στις 7.30 το απόγευμα, ενώ σχημάτιζαν τις λέξεις "19 ΜΑΪΟΥ - 353.000". Παρουσία πλήθους κόσμου, οι επικεφαλής της ομοσπονδίας μίλησαν για το νόημα της εκδήλωσης. "Ανάβουμε σήμερα τα καντηλάκια στη μνήμη των νεκρών μας και καλούμε τις ψυχές τους να είναι μαζί μας. Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια γιορτή των Ποντίων. Είναι μνημόσυνο ολόκληρου του ελληνισμού και αφορά την ιστορική μνήμη. Οι Τούρκοι πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιστορία και, εκτός από τη γενοκτονία των Ποντίων, να αναγνωρίσουν αυτή των Αρμενίων και των Ασσύριων", είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χαράλαμπος Αποστολίδης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το γεγονός ότι σήμερα Σάββατο διοργανώνονται ξεχωριστές εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων, ο ίδιος απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα: "Προσπάθησα να καλέσω τους υπόλοιπους προέδρους, αλλά δεν τα κατάφερα. Αύριο (σήμερα) πάντως θα είμαι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις", είπε.

"Διατήρηση της ιστορικής μνήμης"

Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος μάλιστα άναψε ένα από τα κεριά. "Θυμόμαστε, τιμούμε και διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Μας ενώνει η προαιώνια πατρίδα μας", είπε ο νομάρχης. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης σημείωσε: "Είναι ημέρα μνήμης και θλίψης η σημερινή για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι απαίτηση". Τέλος, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε: "Η σημερινή εκδήλωση είναι ένας υψηλός συμβολισμός. Η διεθνής κοινότητα δεν ξεχνά". Στη συνέχεια και αφού άναψαν ο καθένας από ένα κερί, μέλη χορωδιών και σωματείων τραγούδησαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.
 

 

Loader