- Newsroom
Η δωρεάν νομική βοήθεια δεν προβλέπεται για υποθέσεις που δικάζονται στα διοικητικά δικαστήρια και αυτό πρέπει να αλλάξει, όπως υποστηρίζει η πρόεδρος της Επιτροπής για τη Νομική Βοήθεια Παρασκευή Σεραΐδου Όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν καθημερινά την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης αδυνατώντας να προσλάβουν κάποιον δικηγόρο για τις υποθέσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης
Του Αριστείδη Μάτιου
Ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά καταφέρνουν να εκπροσωπηθούν δωρεάν, αφού ο νόμος προβλέπει ο αιτών να έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.500 ευρώ, προκειμένου να λάβει δωρεάν υπηρεσίες από δικηγόρο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες μεγάλος αριθμός πολιτών, ο οποίος βρίσκεται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας. “Ο νόμος πρέπει να αλλάξει και να αυξηθεί το ανώτερο εισόδημα, προκειμένου να απολαμβάνει κανείς τη δωρεάν νομική βοήθεια. Είναι εκτός πραγματικότητας να παίρνει κάποιος μισθό 500 ευρώ και να μην εξυπηρετείται δωρεάν από δικηγόρο. Με τόσο λίγα χρήματα, πώς θα μπορέσει να προσλάβει συνήγορο;” ανέφερε στη “Μ” δικηγόρος της Θεσσαλονίκης. Η οικονομική κρίση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά στο άμεσο μέλλον τον αριθμό των πολιτών που επιθυμούν δωρεάν εκπροσώπηση δικηγόρου. Τα τελευταία χρόνια που προσφέρεται η υπηρεσία καθημερινά ζητούν νομική βοήθεια τουλάχιστον τρεις πολίτες, ενώ πολλές ημέρες ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει και τους δέκα!
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η διαδικασία για να λάβει κανείς δωρεάν νομική βοήθεια για αστικές υποθέσεις είναι να καταθέσει αίτηση στον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Εφόσον πρόκειται για ποινική υπόθεση (σ.σ. αφορά κυρίως τις υποθέσεις που εκδικάζονται στο Εφετείο), η ίδια η έδρα του δικαστηρίου επιλαμβάνεται την ανάληψη της υπόθεσης από κάποιον δικηγόρο. Ωστόσο αυτό συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα για τους δικηγόρους. “Όταν η έδρα αποφασίζει να δοθεί σε κάποιον κατηγορούμενο δωρεάν νομική βοήθεια, αυτό σημαίνει πως έχει στη διάθεσή του ελάχιστο χρόνο να μελετήσει την υπόθεση. Μπορεί για παράδειγμα να έχει στη διάθεσή του μόλις 20-30 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει το δικαστήριο. Οπότε, η δουλειά που μπορεί να κάνει είναι ελλιπής, αφού δεν γνωρίζει ούτε τη δικογραφία, ούτε τον κρατούμενο, ούτε τους μάρτυρες”, τόνισε στη “Μ” η πρόεδρος της Επιτροπής για τη Νομική Βοήθεια Παρασκευή Σεραΐδου.
Όπως συμπλήρωσε η ίδια, “θα πρέπει νωρίτερα να ενημερώνονται τα δικαστήρια και οι δικηγόροι για όσους υπόδικους χρήζουν δωρεάν βοήθειας, για τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης. Εξάλλου, ειδικά στα ποινικά δικαστήρια, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι ήδη φυλακισμένοι και μπορεί να υπάρξει συνεργασία”. Σημαντικό “αγκάθι” είναι ότι η δωρεάν νομική βοήθεια δεν προβλέπεται για υποθέσεις που δικάζονται στα διοικητικά δικαστήρια, γεγονός που, όπως σχολιάζει η κ. Σεραΐδου, “πρέπει να λυθεί άμεσα”.
Καθυστέρηση
στις αμοιβές
δικηγόρων Όσοι δικηγόροι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δωρεάν νομική βοήθεια, δηλώνουν το όνομά τους στην Επιτροπή Νομικής Βοήθειας και στη συνέχεια ενημερώνονται ποια μέρα θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Καθημερινά στη δωρεάν Νομική Βοήθεια συμμετέχουν περίπου δέκα δικηγόροι. Όταν κάποιος συνήγορος δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει μια υπόθεση, μπορεί να την απορρίψει, ενώ αν δεν προλαβαίνει να παραστεί στο δικαστήριο, την αναλαμβάνει ο επόμενος συνάδελφός του στη λίστα. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. “Τα χρήματα κάνουν πολλές φορές και περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι να έρθουν στα χέρια των δικηγόρων” τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Ο θεσμός της Νομικής Βοήθειας ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά το 1999 σε κακοποιημένες γυναίκες. Ωστόσο λόγω του ενδιαφέροντος από μεγάλο αριθμό πολιτών περίπου τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε να προσφέρεται και σε όσους πολίτες έχουν εισόδημα μικρότερο των 6.500 ευρώ.