- Newsroom
Στα ανοικτά ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις πολιτικές της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ αλλά και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επικεντρώθηκε το δεύτερο πάνελ της Ημερίδας για την Παιδεία που διοργάνωσαν χθες στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το ειδησεογραφικό portal emakedonia.gr.
Η ενότητα είχε θέμα "Το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας"
Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μιλήσε ο Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι στατικό, δεν μπορεί να ιδωθεί ανεξάρτητα από τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία και την οικονομία. "Είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές, με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, αλλά και με το αίτημα των νέων ανθρώπων για αξιοπρεπή εργασία, δημιουργία και προοπτική.
«Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε αυτή τη χώρα ήταν πάντα η καινοτομία, το θάρρος, το ανοιχτό μυαλό και η γενναιότητα των φοιτητών και των φοιτητριών, δεν ηταν ουτε ο νεποτισμος των πανεπιστημιακων ουτε η προσπαθεια των πολιτικων να καλυψουν την εικονα της δημοσιας παιδειας και δη της τριτοβαθμιας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Γιαννούλης. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές έξω από το δημαρχείο όπου πραγματοποιείται η ημερίδα.
Στην αδήριτη ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης. Ο Πρύτανης έκανε λόγο για εξωστρέφεια και σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς, κάτι το οποίο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το πετυχαίνει με ποικίλους τρόπους στους οποίους αναφέρθηκε.
Για τη δραστηριότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα και τις προοπτικές για το μέλλον μίλησε ο πρύτανής του Σταμάτης Αγγελόπουλος, που έχει αναλάβει τη διοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια, αφού στο παρελθόν υπήρχε διοικούσα επιτροπή. «Έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Είμαστε καινούριοι ως πρυτανική αρχή. Έχουμε ως σύγκλητος την κουλτούρα του ομαδικού πνεύματος με ομόφωνες αποφάσεις των συναδέλφων, πράγμα σπάνιο, γιατί μας ενδιαφέρει κυρίως να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο πρύτανης.
Κάλεσμα σε φορείς και πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια ανανέωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο πρύτανης ιδρύματος Κυριάκος Αναστασιάδης. Όπως σημείωσε ίδιος, το Α.Π.Θ. γυρίζει σελίδα με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και ψηφιοποιημένου ιδρύματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς.
Τις δραστικές και άμεσες αλλαγές στην αναγνώριση πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος. Αρχικά στην ομιλία του εξήγησε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ΔΟΑΤΑΠ. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά υπάρχουν και τα διεθνή πανεπιστήμια όπου καταλήγουν Έλληνες για σπουδές και όταν επιστρέψουν πρέπει να γίνει μια αναγνώριση ισοδυναμίας και αυτό το κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ» επισήμανε, λέγοντας πως αναλαμβάνουν την αναγνώριση πτυχίων, την πληροφόρηση, την παροχή συμβούλων για την εναρμόνιση με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Την ανάγκη επένδυσης σε προγράμματα διά βίου μάθησης και διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας υπογράμμισε ο Βασίλης Καφάτος, επικεφαλής της εταιρείας Deloitte στην Ελλάδα. «Το να προσαρμόζεται κανείς στο νέο περιβάλλον είναι η σημαντικότερη δεξιότητα που μπορεί να έχει κάποιος στην εποχή μας. Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και δουλεύουμε και η προσαρμοστικότητα είναι όρος επιβίωσης για όλους μας.
Τις πρωτοβουλίες που καθορίζουν το μέλλον ενός ιδρύματος με 100 χρόνια ιστορίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα μη κρατικά πανεπιστημία, ανέπτυξε ο πρύτανης του American College of Thessaloniki (ACT), Δρ Στάμος Καραμουζής.
«Ιστορική» χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση της ένταξης ιδιωτικών πανεπιστημίων ο Γιάννης Βερβερίδης, Πρόεδρος του University of York Europe Campus, CITY College. «Το μητρικό μας πανεπιστήμιο το πανεπιστήμιο του York αποδεχόμενο την πρόσκληση της ελληνικής πολιτείας κατέθεσε αίτηση για την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού του παραρτήματος στην Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη με την μορφή μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου» ξεκίνησε την ομιλία του και συνέχισε λέγοντας «Όπως δήλωσε και ο πρύτανής μας, σκοπός μας είναι να συμβάλουμε μαζί με τα πολύ σημαντικά δημόσια πανεπιστήμια που έχει η πόλη αλλά και με τα μη κρατικά που θα προκύψουν, όπως το Ανατόλια, στην περαιτέρω ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα από την μια και στην καθιέρωση της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης από την άλλη».
Για την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και την επαφή με την εργασίας αγοράς των σπουδαστών των ΙΕΚ μίλησε η Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Ομίλου ΔΕΛΤΑ 360° Ολγα Κριτσιμά. «Έχει καταλυτικό ρόλο η διασύνδεση των αποφοίτων μας με την αγορά εργασίας. Ως όμιλος έχουμε καταφέρει θεωρώ να συνδεόμαστε άρρηκτα στη συνείδηση των καταρτιζομένων μας ως την σχολή που με την ολοκλήρωση της θα εξασφαλίζει άμεσα στον απόφοιτο της μια θέση εργασίας. Από την μια πλευρά το υποχρεωτικό της πρακτικής άσκησης φέρνει σε άμεση επαφή τον σπουδαστή με τις πλέον κατάλληλες επιχειρήσεις και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και από την άλλη η διογκωμένη ανάγκη που υφίσταται στις επιχειρήσεις για την κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό στα τεχνικά επαγγέλματα δημιουργεί μια ουσιαστική σύνδεση και αποκατάσταση τόσο των αποφοίτων όσο και των επιχειρήσεων και φορέων» τόνισε η κ. Κριτσιμά.
Διαβάστε επίσης: